Este foarte posibil să fi auzit sau poate chiar să fi trăit senzația de rău de mișcare până acum.

Ți-a fost rău vreodată mergând cu mașina pe unul din locurile din spate? Sau poate când mergi cu spatele la direcția de mers cu transportul în comun?

Ei bine, și răul de mare face parte din acceași categorie a răului de mișcare. Răul de mișcare este o afecțiune destul de întâlnită atât în rândul adulților, dar și al copiilor.

Răul de mare este o afecțiune neplăcută care îți face simțită prezența în timpul călătoriilor pe apă atunci când marea începe să devină agitată. Cele mai cunoscute simptomele pot varia de la o ușoară amețeală, transpirație și dureri de cap până la stare de greață. Știi că senzațiile de somnolență sau de foame continuă (”aș tot mânca”) sunt tot simptome ale răului de mare?

De ce ai citi acest articol?

Eu am trăit aceste senzații de-a lungul timpului la diferite intensități. De la rău de mare sever (abia puteam sta în fund pe punte) până la lipsa lui în situații de furtună.

În ultimii 5 ani am încercat tot ce se putea încerca pentru a scăpa de aceste senzații și acum sunt mândru să îți spun că le pot ține sub control, cel puțin.

Acest articol este un scurt rezumat a tot ceea ce am citit, discutat cu doctori și experimentat în legătură cu acest subiect. Este un articol scurt, în care am încercat să sintetizez doar lucrurile foarte importante și cu efect.

Cauzele răului de mare

Răul de mare apare atunci când creierul primește informații contradictorii de la ochii, urechea internă și proprioceptori (receptori senzoriali din mușchi și articulații). Mișcarea constantă a bărcii crează o discrepanță între ceea ce văd ochii și ceea ce simte corpul, ducând la dezechilibru și, în cele din urmă, la rău de mare. Ochii transmit creierului că stăm pe o suprafață stabilă, iar proprioceptorii îi spun că ne mișcăm constant și trebuie să compensăm.

Având semnale contradictorii, creierul descifrează senzația ca una de otrăvire și încearcă să elimine pericolul. Așa apare starea de greață.

Răul de mare poate avea 2 cauze. Una fiziologică sau una psihologică. Ambele sunt diagnosticabile de medici ORL-iști și vă recomand cu căldură să vizitați unul specializat pe urechea internă. Ambele cauze au tratamente simple.

Simptomele răului de mare

Intensitatea simptomelor variază de la o persoană la alta. Deși percem diferit intensitatea, simptomele sunt similare pentru toți oamenii, și ele pot fi:

  • greață și vărsături
  • amețeală sau vertij
  • transpirație excesivă
  • salivație excesivă
  • dureri de cap
  • oboseală
  • pierderea poftei de mâncare
  • poftă de mâncare excesivă, constantă
Prevenirea și tratarea răului de mare

Cel mai bun tratament împotriva răului de mișcare este expunerea treptată, progresivă și constantă la factorii stimulatori. În cazul nostru, perseverență și plimbări cât mai dese cu barca.

Dacă lucrul ăsta nu e posibil, așa cum se întâmplă celor mai mulți dintre noi, atunci e bine să știi că există și alte soluții pentru a preveni sau reduce răul de mare.

Sfaturile de mai jos sunt toate testate de mine și au contribuit la diminuarea sau chiar eliminarea senzației de rău de mare.

Brățări anti-rău de mare: le găsiți la farmacie, fără rețetă, folosesc acupresura pentru a reduce greața.

Plasturi împotria răului de mișcare: disponibili în farmacii, fără rețetă, se aplică în spatele urechilor și pot avea efecte de până la 3 zile.

Mănâncă ușor: optează pentru alimente ușoare și digerabile. Evită alimentele grase și alcoolul întrucât pot agrava simptomele.

Hidratează-te: consumă multă apă sau lichide clare pentru a evita deshidratarea.

Fixează-ți privirea: privește orizontul sau un punct fix pentru a ajuta creierul să se adapteze la mișcare. Deși acest sfat e larg întâlnit, la mine nu a mers niciodată.

Stai întins cu fața spre cer cât mai aproape de pupa bărcii: acolo mișcările sunt cele mai line și senzațiile resimțite se atenuează.

Alege o cabină în pupa bărcii: cabinele din pupa sunt cel mai aproape de apă și mișcările bărcii sunt mai mici în pupa. Stai cu capul spre pupa și picioarele spre ușă, întins (preferabil cu o pungă sau un sac de plastic la-ndemână). Asigură aerisirea cât mai bună a cabinei.

Suplimente alimentare: există suplimente disponibile fără prescripție medicală, care pot ajuta la prevenirea răului de mare. În general ele sunt pe bază de ghimbir, care poate ajuta la calmarea stomacului. Consultă farmacistul pentru recomandări și administrare. Atenție, acestea trebuiea administrate cu cel puțin 30 de minute înainte de plecarea pe mare.

Medicamente anti-greață: în cazuri severe, medicamentele anti-greață prescrise de medic pot fi necesare. Dacă răul de mare este sever, persistent sau însoțit de alte simptome îngrijorătoare, îți recomand să consulți un medic.

Exerciții: în cazul meu, efectul cel mai mare l-au avut niște exerciții făcute la o clinică din București, exerciții care m-au expus constant la aceleași mișcări pe care le trăim când începe să ni se facă rău. Efectele benefice s-au simțit după primele 5 ședințe și acum sunt în al 3-lea an cu senzații minime sau chiar fără rău de mare.

Important: Informațiile din acest articol au caracter informativ și nu înlocuiesc sfatul medical.

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *